کانسر ریه

K2_ITEM_AUTHOR  دکتر پوریا عادلی (متخصص آنکولوژی و رادیوتراپی)

کانسر ریه کشنده ترین سرطان بین مردان و زنان در سطح جهان است که به خصوص از سال 1903 با توجه به افزایش مصرف سیگار و همچنین افزایش آلودگی های محیطی در شیوع آن افزوده شده است.

کانسر ریه از سه نوع اصلی : سرطان ریه سلول های کوچک، سرطان ریه سلول های غیر کوچک و مزوتلیوما تشکیل شده است.

ریه به عنوان مرکز تبادل O2 (اکسیژن) و دفع CO2نقش عمده ای در عملکرد سالم بدن افراد بازی کرده و افزایش بی رویه سلول های ریه که باعث اختلال در فانکشن و عملکرد ریه فرد می شود ، بعنوان کانسر ریه اطلاق می شود.

مهمترین عامل ایجاد کانسر ریه استفاده از سیگار و دخانیات است که این افزایش خطر ابتلا در هر دو گروه سیگاری های فعال و غیر فعال(کسانی که در معرض دود سیگار دیگران هستند) دیده می شود.

از دیگر عوامل خطر در ایجاد کانسر ریه می توان سن بالا ، تماس با گاز رادون و نیکل ، سوخت موتورهای دیزلی ، آرسنیک و سابقه پرتو درمانی اشاره نمود.

ابتلا به برخی بیماری های ریوی همچون COPD و فیبروز ریوی هم با افزایش 4 تا 6 برابری ابتلا به کانسر ریه همراه هستند.

کانسر ریه در صورت تشخیص در مراحل ابتدایی پروکتوز بسیار بهتر و طول عمر 5 ساله حدود50 درصد همراه هستند که این میزان در موارد پیشرفته به کمتر از 5 درصد کاهش می یابد.

متاسفانه به علت بدون علامت بودن این بیماری در مراحل اولیه تشخیص اکثر موارد در مراحل پیشرفته رخ می دهد.

از مهمترین علائم این بیماری در مراحل اولیه سرفه ، خلط به خصوص خلط خونی و تنگی نفس است.

وجود سرفه مداوم بیشتر از دو هفته در افراد غیر سیگاری و با تشدید سرفه در افراد غیر سیگاری و تغییر ماهیت و رنگ خلط در این افراد باید مورد توجه و بررسی قرار گیرد.

ازدیگر علائم کانسر ریه که معمولا در موارد پیشرفته تر شاهد آن هستیم می توان به کاهش وزن، افتادگی یک طرفه پلک، درد شدید شانه، تورم و ادم گردن و صورت ، سردرد و مجموعه ایی از علائم که به علت ترشح مواد خاص از سلول های سرطانی رخ می دهد و به آن سندرم پارا نئوپلاستیک اطلاق می شود، اشاره نمود.

علائم این سندرم شامل تهوع ، استفراغ، ضعف عضلانی ، افزایش قند خون و ... می باشد.

درمان سرطان ریه شامل جراحی ، شیمی درمانی و رادیوتراپی است که بسته به شرایط یک مورد با ترکیبی از آن ها برای بیماران استفاده می شود.

هماهنگی و طراحی درمان از ابتدای درمان توسط جراح ، آنکولوژیست و فوق تخصص ریه نقش بسزایی در روند درمان بیماران مبتلا به کانسر ریه دارد.

نکته اساسی و پایانی در کانسر ریه تاکید بر این موضوع است که ترک سیگار حتی بعد از سال ها می تواند باعث کاهش ریسک ابتلا به سرطان ریه شود و باید آن را جدی گرفت.