کم خونی مسمومیت سرب

K2_ITEM_AUTHOR  دکتر ابراهیم عصفوری ، متخصص بیماری های داخلی ، فوق تخصص بیماری های خون و سرطان بزرگسالان

سرب از جمله فلزات رایج در طبیعت است با این حال این عنصر برخلاف آهن برای بدن انسان هیچگونه خاصیتی ندارد.سرب در خاک، درهوا در رنگ های تزئینی و صنعتی در بعضی از فیلترهای دستگاه تصفیه آب و در ترکیبات گیاهی که به صورت غیر رسمی برای درمان بعضی ازبیماری های صعب العلاج معرفی می شوند، وجود دارد.

در رابطه با سرب وتاثیرات ان در انسان یاد آوری چند نکته ضرورت دارد.

1-هرچقدر سطح توسعه صنعتی در جامعه بالاتر باشد احتمال تماس با سرب زیادتر است . به عبارت دیگر اجداد ما در طول زندگی با سرب کمتری تماس داشته اند.

2-میزان سرب موجود در هوا با بروز خشونت های منتهی به جرح، ارتباط مستقیم دارد. یعنی سرب زیادتر در هوا امکان بروز خشونت های بدنی و قتل را افزایش می دهد.

3-سرب اساساً نباید در بدن انسان وجود داشته باشد.

4-سرب امکان بروز نئوپلاسم(توده سرطانی) را در انسان قدری افزایش می دهد.

نشانه های مسمومیت با سرب گوناگون و متنوع است. نشانه های بدنی و نشانه های خلقی عصبی هر دو دیده می شوند.درد شکم ، یبوست کم خونی، درد های دست و پا، کاهش ضریب هوشی کودکان، بدخلقی، کم اشتهایی همگی از نشانه های مسمومیت با سرب هستند.

کم خونی مسمومیت با سرب ممکن است شدید باشد و در پاره ای موارد بیمار به تزریق خون نیاز پیدا می کند.

بعضی از راه های ایجاد مسمومیت با سرب عبارتند از:

1-خوردن یا استنشاق ماده مخدر آلوده به سرب.

2-خوردن آب حاصل از دستگاه های تصفیه آب که دارای فیلتر سربی هستند.

3-خوردن آب و غذا در لیوان ها و ظروفی که رنگ حاوی سرب زیاد برای تزئین در آنها به کار رفته است.

4-رنگ آمیزی کهنه شده دیوارهای منزل (در این حالت رنگ به صورت ورقه ورقه و سپس به شکل پودر در می آید)

برای درمان مسمومیت با سرب پزشکان در ابتدا میزان سرب موجود در خون را اندازه گیری می کنند .خوشبختانه داروهای بسیار موثری وجود دارند که نشانه های بیمار را به سرعت از بین می برند ولی ممکن است بری درمان کامل به چندین ماه مصرف دارو نیاز باشد.

صرف نظر از درمان داروئی نکته مهم دیگر برای جلوگیری از عود بیماری شناسایی منبع مسمومیت و خارج کردن از محیط می باشد.