فشار خون؛قاتل خاموش

26 ارديبهشت 778
K2_ITEM_AUTHOR  دکترسید مسعود معینی طباء (فوق تخصص کلیه، مجاری ادراری، دیالیز، پیوند کلیه، فشار خون)

فشار خون بالا شرایطی است که فرد را در یک ریسک بیماری حمله قلبی ، سکته مغزی و بیماری کلیوی قرار می دهد.

هرچند این بیماری معمولا علامتی ایجاد نمی کند اما می تواند بسیار پر خطر باشد بنابراین همواره باید جدی در نظر گرفته شود .

درجه بندی فشار خون به این شرح است:

1-اندازه فشار خون عادی در فرد سالم عبارت است از فشار خون سیستول کمتر از 120 میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستول کمتر از 80 میلیمتر جیوه

2-فشار خون افزایش یافته که هنوز به بیماری نرسیده است. فشار سیستول بین 129-120 میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستول کمتر از 80 میلیمتر جیوه است.

3-بیماری پر فشار خون :

الف) درجه یک: فشار خون سیستول بین 139-130 میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستول 89-80 میلیمتر جیوه

ب)درجه دو: فشار خون سیستول بزرگتر یا مساوی 140میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستول بزرگتر یا مساوی 90 میلیمتر جیوه.

درمان فشار خون در همه موارد فشار خون بزرگتر یا مساوی 140 روی 90 ضروری است در شرایطی که فشار خون 139-130 روی 89-80 میلیمتر جیوه باشد . درصورتی که بیمار فاکتورهای خطر دیگر بیماری قلبی –عروقی هم داشته باشد باید درمان فشار خون شروع گردد. در غیر این صورت توصیه می شود هر 3 تا 6 ماه توسط پزشک ویزیت شود تا در صورت نیاز درمان شروع گردد.

باتوجه به اینکه شایع ترین علامت فشارخون بی علامتی است و در مراحل اولیه آن می تواند بی علامت و بی سر و صدا باشد و از طرفی درصورت پیشرفت این بیماری عوارض زیادی از جمله آسیب قلبی -کلیوی و کم بینایی ایجاد می کند ، لذا توصیه می شود اندازه گیری فشار خون برای همه بزرگسالان تا سن 40 سال و بالاتر و افراد در معرض خطر بالا، از جمله افرادی که دارای اضافه وزن و یا چاقی هستند حداقل سالی یکبار و برای بزرگسالان بین 39-18 سال با فشار خون طبیعی و بدون عوامل خطر هر 5-3 سال انجام شود.

طبق آخرین مطالعات بین المللی 50-30 درصد جمعیت بالغین دچار افزایش فشار خون هستند . شیوع فشار خون بالا در افراد بالای 60 سال بیشتر است . شیوع این بیماری در کشورهای با درآمد کم یا متوسط نسبت به کشورهای پیشرفته بیشتر است.

علیرغم اینکه 50درصد افرادی که فشار خون بالا دارند از وجود بیماری خود بی خبر هستند و 25درصد افراد مبتلا از وجود بیماری خود خبر ندارند و درمانی دریافت نمی کنند.

5/12 درصد افراد  که درمان می گیرند ولی درمان کافی نبوده و فشار خون آن ها کنترل نیست و تنها 5/12 درصد از فشار خون اطلاع و به خوبی کنترل می شوند . جهت اندازه گیری فشار خون از فشار سنج های تهاجمی  و غیر تهاجمی شامل جیوه ای، عقربه ای، دیجیتال بازویی و مچی می شود.

شرایط لازم برای گرفتن فشار خون به شرح زیر است:

1-محیط آرام باشد،

2-دمای محیط مناسب باشد

3-فعالیت فیزیکی سنگین در نیم ساعت اخیر نداشته باشد

4-سیگار نکشیده باشد

5-در یک ساعت اخیرچای ، قهوه یا غذای سنگین مصرف نکرده باشد

6-حتماً قبل از اندازه گیری فشارمثانه و روده ها تخلیه شده باشد.

7-قبل از اندازه گیری حتماً به مدت 5دقیقه در شرایط آرام روی صندلی بنشیند و سپس فشار خون اندازه گیری شود.

همانطور که بیان شد شایعترین علامت فشار خون بی علامتی است . اما می تواند بیمار دچار عوارض قلبی (افزایش ضخامت جدار بطن چپ، نارسایی قلبی، سکته قلبی، آسیب عروق بزرگ قلبی)عوارض مغزی (سکته های غیر خونریزی دهنده و سکته های خونریزی دهنده) عوارض چشمی (التهاب عصب بینایی و خونریزی چشم) و عوارض کلیوی(دفع پروتئین و نارسایی پیشرونده کلیه و دیالیز) شود.

کاهش وزن: هر 10 کیلو کاهش وزن فشار خون را بین 20-5 میلیمتر جیوه کاهش می دهد.

*اقدامات غیر درمانی

*انتخاب رژیم غذایی سالم

رژیم غذایی کم چرب و مملو از پنیر و پتاسیم: برای کنترل بهتر فشار خون در رژیم غذایی روزانه ، سبزیجات، میوه، لبنیات کم چرب، مقادیر فراوانی از پتاسیم، کلسیم ، منیزیم، پروتئین و مواد فیبر دار بایستی استفاده گردد.

*کاهش مصرف نمک در غذا

برای کنترل فشار خون بزرگسالان نباید بیش از 6گرم نمک خوراکی مصرف شود که این مقدار حدود یک قاشق چای خوری است.

میزان متوسط نمک در ایران حدود 15-10 گرم یعنی حدود دو برابر مقدار میانگین جهانی است.

مواد غذایی حاوی نمک شامل نان، غلات آماده، برنج پخته شده، شیرینی، انواع سس ها، ادویه ها، پنیر، کنسروها، فست فود های آماده می باشد.

انجام فعالیت های بدنی: فعالیت ورزشی هوازی حداقل 150 دقیقه در هفته منجر به کاهش فشار خون می گردد.

در پایان با توجه به مطالب فوق توصیه می شود، فشار خون جدی گرفته شود .غربالگری مناسب درمان به موقع فشار خون از عوارض این بیماری خاموش جلوگیری می کند.