کبد چرب چیست؟

27 ارديبهشت 777
K2_ITEM_AUTHOR  دکتر سینا سلیمیان؛ فوق تخصص گوارش و کبد بالغین

این روزها این اصطلاح را زیاد می شنویم.افراد زیادی در باره این بیماری می پرسند ،شیوع زیادی یافته و افراد زیادی درگیر آن هستند.قبل از آن،کمی راجع به کبد،این ارگان حیاتی و فعال بدن صحبت کنیم.کبد یک ارگان بزرگ در سمت راست فوقانی شکم،زیر قفسه سینه و دیافراگم است.وزن کبد از ۱۲۰۰ تا ۲۵۰۰ گرم متفاوت است.

این ارگان وظایف زیادی دارد از جمله:

۱.کبد ،پالایشگاه بدن است.در بدن وظیفه ی سم زدایی و تبدیل مواد سمی به غیر سمی را دارد.

۲.کبد در متابولیسم چربی،قند ها و پروتئین ها نقش اساسی دارد.

۳.تعادل هورمون ها را در بدن بر قرار می کند.

۴.کبد پروتئین ها و فسفولیپیدهای اساسی خون را تولید می کند.

۵.کبد با تولید و ترشح صفرا،به هضم و جذب غذا کمک می کند.

و البته وظایف بسیار دیگر.به طور ساده،جمع شدن چربی در بافت کبد را کبد چرب می گویند.کبد چرب به دو دسته کلی تقسیم می شود:

1-کبد چرب بدون علت ثانویه.

2-چرب شدن کبد به علت های خاص (شایعترین علت ثانویه مصرف طولانی مدت و به مقدار زیاد الکل می باشد)

هدف از مقاله موجود،کبد چرب پس از رد علل ثانویه می باشد.

کبد چرب چه اهمیتی دارد؟

به دو دلیل اهمیت زیادی دارد. یکی شیوع بالای این بیماری در جامعه دیگری قابلیت تبدیل شدن یک بیماری قابل پیشگیری و درمان پذیر به یک بیماری درمان ناپذیر و پیشرفته میزان درگیری کبدی در کبد چرب چقدر است؟چرب شدن کبد طیف وسیعی از بیماری را ایجاد می کند،از چرب شدن عادی کبد و بدون التهاب تا کبد چرب همراه با التهاب  و در نهایت در گذر زمان ایجاد هپاتیت مزمن و فیبروز و سیروز.None alcoholic fatty liver   to   none alcoholic steatohepatitis   to   cirrhosis

چه شرایطی افراد را مستعد کبد چرب می کند؟

کبد چرب چه علائمی دارد؟

در مراحل اولیه،کبد چرب هیچ علامتی در بیمار ایجاد نمی کند.در موارد کمی ممکن است علائم غیر اختصاصی و مبهم مثل ضعف،احساس خستگی در فرد ایجاد شود.

کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود؟

همانطور که اشاره شد کبد چرب ،یک بیماری بی علامت است.معمولا کبد چرب در سونوگرافی هایی که در دست بیماران است،مشخص می شود.سونو گرافی هایی که به منظور تشخیص بیماری های داخل شکم درخواست می شود و کبد چرب به طور تصادفی تشخیص داده می شود.پس از تشخیص،معمولا آزمایش هایی توسط پزشک جهت بررسی علت چرب شدن کبد و بررسی شدت درگیری کبد درخواست می شود.در سیر بیماری ممکن است بررسی های پیشرفته تردرشرایط خاص مثل فیبرواسکن کبد یا بیوپسی کبد توسط پزشک درخواست شود.

کبد چرب چه درمانی دارد؟

درمان اختصاصی برای کبد چرب وجود ندارد.داروهای چندان موثری هم وجود ندارد.بهترین درمان ،پیشگیری است.پس از ایجاد کبد چرب،کنترل عوامل مستعد کننده مثل اضافه وزن ،کنترل قند خون و چربی خون ،بهترین درمان است.و کلام آخر اینکه مواظب سلامتی خود باشید.پیشگیری بهتر از درمان است.