راه کار کاهش کسورات بیمه ای

K2_ITEM_AUTHOR  فاطمه نیک مهر(مسئول امور بیمه ای)

بررسی کسورات مراحل فرایند تبدیل خدمت به درآمد عبارتند از:

1-انجام خدمت2-ثبت خدمت3-ارسال مستندات4-وصول درآمد

بنابراین اشکال کسورات را از حیث مراحل تبدیل خدمت به درآمد را می توان به صورت ذیل تقسیم بندی کرد:

*کسورات ناشی از ثبت خدمت

*کسورات ناشی از ارسال مستندات

*کسورات ناشی از وصول درآمد اختصاصی

*کسورات ناشی از اختلاف نظر مابین واحد ارائه دهنده خدمت و طرف های قرارداد.

بیشترین کسورات ناشی از ثبت خدمت می باشد که مهمترین علل وقوع کسورات ناشی از نیت خدمت عبارت است از:

1-عدم آگاهی از تبعات مالی

2-عدم وجود مکانیسم های کنترل و نظارتی

3-عدم وجود ارتباط بین عملکرد و دریافت مدیران و پرسنل

4-حجم کار بالا

5-استفاده نادرست پرسنل از امکانات سیستم

بدیهی است مبنای ارائه کلیه خدمات در واحدها، دستور پزشک است. حال هر گونه مغایرتی مابین دستورات پزشک و خدمات ثبت شده نشانگر وجود نقصان در فرایند ثبت می باشد.

پس بایستی مکانیسمی وجود داشته باشد که این مغایرت را نشان دهد. این مکانیسم به سه صورت قابل طراحی است.

1-نظارت انسانی: بدین معنی که کلیه خدمات ثبت شده بایستی با دستورات پزشک مطابقت داده شود که این کار توسط مسئولین و منشی بخش ها قابل انجام است. یعنی مسئولان بخش ها بایستی قبل از ارسال پرونده به واحدهای بعدی از کامل بودن و ثبت درست خدمات اطمینان حاصل کند و سپس پرونده را به واحدهای ترخیص و بعد بیمه ارسال کنند.

2-نظارت رایانه ای: یعنی برنامه طوری تنظیم گردد که در صورت عدم ثبت ناقص اجازه ورود به مراحل بعد تا رفع نقص داده نمی شود. این روش مستلزم برقراری تغییراتی در سیستم HIS بیمارستانی است که به نظر می رسد از ضروریات باشد.

3-نظارت طرف های قرارداد: شرکت های بیمه اسناد ارسالی را بررسی و کسورات ناشی از عدم ثبت و یا ثبت ناقص را اعلام نمایند.

**راهکارهایی جهت کنترل و کاهش کسورات ناشی از ثبت به صورت زیر می باشد.

1-مشخص نمودن پاسخگو: مسئولیت کلی هر نوع کسورات درواحد به عهده رئیس و مدیر همان واحد است ولی اولا این پاسخگویی در عمل نیز صورت گیرد.

2-برقراری سیستم نظارتی:نظارت به شکل انسانی و یا رایانه ای قابل طراحی است که بسته به حجم کار و وسعت تنوع خدمات می توان در مورد آن تصمیم گیری کرد.

3-آموزش: یکی از علل وقوع کسورات عدم آگاهی پزشکان و پرسنل از عوارض مالی و حقوقی است بنابراین برقراری سیستم آموزش می تواند گام موثری در کاهش وقوع کسورات باشد.

4-تغییر مدیریت مالی: پیشنهاد می گردد بخشی از مدیریت مالی واحد ها به مسئولان بخش ها و پاراکلینیک ها واگذار گردد بدین معنی که این افراد مسئول هزینه درآمد بخش و یا واحد خود باشند.

به عنوان مثال آزمایشگاه مسئول ....به نحو هزینه، ثبت، کسورات و وصول درآمد آزمایشگاه باشد.

5-ایجاد واحد رسیدگی:(بیمه) که مسئولیت بررسی نهایی اسناد و پرونده ها را به عهده گرفته و ضمن رفع اشکالات احتمالی پس خوراند اشکالات و کسورات را ارائه خواهند نمود.

6-تعامل با طرف های قرارداد: دربسیاری موارد با ایجاد تعامل با نمایندگان طرف های قرارداد و ایجاد هماهنگی با آنها می توان درصد قابل توجهی از میزان کسورات را کم کرد . به عنوان مثال می توان از نمایندگان بیمه ها به عنوان مدرس در دوره های آموزشی پرسنل که در زمینه کسورات برگزار می شود، استفاده نمود.

7-برقراری سیستم پیشنهادات: پرسنل واحدها کارشناس ترین افراد جهت ارائه راه حل برای کاهش کسورات می باشند. چنانچه سیستمی برای استفاده از پیشنهادات آنها و تشویق پیشنهادات سازنده برقرار گردد، نتایج خوبی به دست خواهد آمد.